Komend weekend raamexpositie in Loon op Zand

Komend weekend raamexpositie in Loon op Zand

Komend weekend zaterdag 20 en zondag 21 maart exposeren kunstenaars hun werken achter ramen in de straten van Loon op Zand. De KLOZ (Kunst Loon op Zand) heeft kunstenaars en huiseigenaren bij elkaar gebracht om een raamexpositie door het dorp te houden. Kunstwerken van zowel professionele kunstenaars als verborgen talenten uit Loon op Zand en omgeving worden achter de ramen van 69 adressen geëxposeerd.

Door Jack IJpelaar

“We mogen niks en we kunnen niks, maar we willen zo graag iets coronaproof organiseren…” Aan het woord zijn Letty Haen en Ingrid Dusee van KLOZ. En zo kwam, naar een voorbeeld van een dergelijk evenement in Tilburg, het idee om een raamexpositie te houden in de kernen van de gemeente Loon op Zand. “Mensen zijn gebonden aan de coronamaatregelen en kunnen eigenlijk weinig ondernemen. Veel mensen gaan wandelen en doen dat veelal in de ons omringende mooie natuur. Voor enige afwisseling in die wandelingen is de raamexpositie een prachtgelegenheid. Lekker wandelen door de Loonse straten en ondertussen genieten van de tentoongestelde kunstwerken. Een open galerie waarin een gratis podium wordt geboden aan professionele kunstenaars en verborgen talenten bij de gastramen.”

Reacties om deel te nemen overweldigend

Na een oproep in de media stroomden niet alleen de aanvragen om deel te mogen nemen aan de expositie toe (zelfs van ver weg kwamen aanmeldingen die dus niet gehonoreerd konden worden), maar ook het aanbod van adressen die kunstwerken willen exposeren was boven verwachting. Op de route die voert door de Kloosterstraat, Oranjeplein, Doelen, Van Rijckevorselstraat, Dr. van Kesselstraat, Tuinstraat en Mgr. Coomansstraat zijn achter de ramen van 64 adressen kunstwerken opgesteld. Daarnaast ook nog achter de ramen van het Uilennest, het oorlogsmuseum, De Venloene en twee etalageruiten op het Oranjeplein. In totaal 69 ramen. Er is geen start- of eindpunt. De wandelaars kunnen op elk punt starten. De deelnemende adressen zijn herkenbaar aan ballonnen en versieringen aan de buitengevel.

Grote diversiteit

De geëxposeerde werken zijn van een grote diversiteit. Schilderijen in olieverf, acryl, gouache en aquarellen. Beeldhouwwerken, boetseerwerk, foto’s, keramiek, sieraden, handwerk en wandtapijt. Een van de exposanten is Marian Horvers – de Nijs. Zij zag haar expositie in het Uilennest afgelopen jaar gecanceld worden vanwege de coronamaatregelen en maakt gebruik van de unieke mogelijkheid om enkele werken tentoon te stellen middels de raamexpositie.

Veiling kunstwerken voor goed doel

Kunstenaars, professioneel en niet-professioneel, uit Loon op Zand en omgeving nemen deel aan de expositie. Velen van hen hebben ook kunstwerken gedoneerd die op een latere, nog kenbaar te maken datum zullen worden geveild. De opbrengst hiervan komt geheel ten goede aan het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) voor kankerbestrijding. Bij de kunstwerken komt, naast een beschrijving van het werk, de naam van de kunstenaar en de gebruikte materialen, ook een vermelding of het werk geveild zal worden. Diverse kunstenaars hebben werken toegezegd voor de kunstveiling en daarbij zijn niet de minsten. Onder andere Jan van Strien, Will Wijchand, Els Smulders, Mai Vereecke, Rien Schildkamp, Doortje IJpelaar en Ans Markus hebben werken beschikbaar gesteld. Al deze kunstwerken worden dus op de route geëxposeerd en daarbij wordt aangegeven dat ze geveild worden.

Info route en adressen

Op de website kunstloonopzand@gmail.com is een plattegrond met de route en alle raamadressen te vinden. Het belooft een unieke expositie te worden in deze sombere tijden. Daarbij zijn de weersvooruitzichten ook erg gunstig voor het maken van een wandeling. De organisatie roept de wandelaars op om bij drukte elkaar de ruimte te geven bij de ramen en de regels volgens het RIVM te respecteren door 1,5 meter afstand te houden.

Archieven