Kunst en ambacht brengen bedrijvigheid terug in oude Loonse schoenfabriek

Kunst en ambacht brengen bedrijvigheid terug in oude Loonse schoenfabriek

Hein Verschure nam het initiatief voor Het Uilennest in zijn geboortedorp Loon op Zand. © Nico Snels/BDLOON OP ZAND – Een ontmoetingsplaats en fabriek voor kunst en ambacht. Dat is wat Het Uilennest wil zijn. ,,Iedere dag volk over de vloer. Mensen uit de hele gemeente Loon op Zand die hier komen om te werken of zomaar eens binnen lopen”, hoopt initiatiefnemer Hein Verschure.  Nico Snels Bron: BD Het publiek kan vanaf komend weekend kennismaken met de oude bedrijfshal en zijn nieuwe gebruikers aan het eind van de doodlopende Weteringstraat midden in Loon op Zand.

Eigenaar De Leeuw

De in 1950 gebouwde schoenenfabriek is eigendom van de familie De Leeuw en deed de laatste jaren dienst als archief voor de Audax-uitgeverij. Verschure zag in het 750-jarig bestaan van de heerlijkheid/gemeente Loon op Zand een mooie aanleiding om het pand weer tijdelijk tot leven te brengen en de eigenaar ging akkoord. ,,Tot het eind van dit jubileumjaar mogen we erin blijven, maar wie weet wat er verder van komt.”

Twee grote hallen

Hoewel het gebouw in goede staat verkeert, er ligt zelfs vloerbedekking in, is er de afgelopen weken toch flink geklust in de twee grote hallen. ,,Ik heb al heel wat geschilderd”, lacht Verschure, die na dertig jaar vanuit Tilburg terug is in zijn geboortedorp. Fotograaf Frits Toorians kan aan de slag in zijn fotostudio. ,,Een vaste plek. Dat is voor het eerst, want ik fotografeer altijd op locatie.” Ook gepensioneerd restaurateur Peter van Rijen heeft zijn eigen werkhoekje ingericht. Twee antieke klokken en een ladekastje moeten grondig nagekeken worden.

Instrumenten bouwen

,,Thuis doe ik dat in de garage, hier heb ik alle ruimte. Ik hoop dat meer oudere ambachtslieden van de bank komen en de weg naar deze plek vinden. Ik ben tevens instrumentenmaker en zou ook graag met een paar jongeren aan het bouwen gaan.” Behalve gewerkt, wordt er ook geëxposeerd in ‘Den Uilenhoek’, zoals de Weteringstraat in de Loonse volksmond wordt genoemd vanwege de uilen op de daken van de woningen. Bij de tentoonstelling zijn schilderijen en andere werken te zien van diverse kunstenaars.

Tafel van 1269 cm

Ook de kunstcollectie van de gemeente Loon op Zand zal op een bijzondere wijze worden gepresenteerd, laat Verschure alvast weten. ,,Op een lange tafel van precies 1269 centimeter, het jaar waarin Loon is ontstaan. De heemkundekring doet ook mee en brengt op grote verrijdbare panelen de historie van Loon in beeld.”

Zitjes en draaiorgel

Her en der staan zitjes waar bezoekers wat kunnen kletsen. Twee piano’s en een groot draaiorgel zijn eveneens op de kop getikt en Marja van Trier van Treveris en stichting Stuipzand heeft haar theatertent opgezet. ,,Allemaal aankleding om gezelligheid en sfeer te brengen in dit verder kale fabrieksgebouw.”

Het gebouw met de entree aan het eind van de doodlopende Weteringstraat, in de volksmond d’n Uilenhoek genoemd.

Archieven